Aπλήρωτοι εργαζομένοι, παράνομες απολύσεις, τραμπουκισμοί εργαζομένων. Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει ένα πρόσωπο.

Οι 130 εργαζόμενοι στα Hondos Pallace παραμένουν επί 18 μήνες απλήρωτοι και παρά το κλίμα τρομοκρατίας της εργοδοσίας προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Η εργοδοσία χρωστάει δεδουλευμένα 6 έως 20 μηνών, για το 2014 δεν τους έχουν καταβληθεί επιδόματα αδείας και δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, πάνω από 75 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, άλλοι 20 έχουν εξωθηθεί σε παραίτηση από την εργοδοσία χάνοντας το δικαίωμα σε αποζημίωση, 30 εργαζόμενοι έχουν «απολυθεί» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
14912_Hondos-Center-Athens-24Στις 16 Μαρτίου συνοδεία αστυνομικών και απειλών αντιμετώπισε η εργοδοσία του καταστήματος HONDOS στην Ομόνοια τη συνδικαλιστική δράση που οργάνωσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα για τις εξελίξεις που αφορούν τους απλήρωτους συναδέλφους τους που δουλεύουν στα καταστήματα «HONDOS». Οι αστυνομικοί προσήγαγαν συνδικαλιστές οι οποίοι στο ΑΤ δέχτηκαν τις απειλές για μηνύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας, που όμως δεν μπορούσε να στοιχειοθετήσει υπόθεση.

Την Πέμπτη 26/2 καταδικάστηκε ο Νίκος Χόντος, γιατί στις 21/10/2010 απέλυσε εργαζόμενη της εταιρείας που ήταν δραστήριο μέλος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη μαζί με άλλες εργαζόμενες εκείνο το χρονικό διάστημα, ως μέλη του κλαδικού σωματείου, οργάνωναν τις εργαζόμενες της επιχείρησης για να μην περάσουν οι αλλαγές των ατομικών τους συμβάσεων με μείωσης μισθών. Η προσπάθεια αυτή έφτασε σε κορύφωση με την συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων σε 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να λειτουργήσει το κατάστημα της την ημέρα της απεργίας λόγω της συμμετοχής σε αυτήν της πλειοψηφίας των εργαζόμενων.
Η απάντηση της εταιρείας ήταν άμεση και απόλυτη, προχώρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα στην απόλυση περίπου 40 εργαζομένων, που η πλειοψηφία τους ήταν δραστήριες και πρωτοπόρες εργαζόμενες.
Δύο όμως εργαζόμενες δεν υπέκυψαν στην τρομοκρατία και διεκδίκησαν το αυτονόητο: ότι δηλαδή η απόλυσή τους ήταν παράνομη και καταχρηστική. Δικαιώθηκαν επαναπροσλήφθηκαν και ξανααπολύθηκαν!!! Αλλά ξαναδικαιώθηκαν. Μία εκ των δύο όμως δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε τη διεκδίκηση και πέτυχε καταδίκη πέντε μηνών φυλάκισης για τον Ν. Χόντο για παρακώλυση συνδικαλιστικής δράσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης:

«Η συγκεκριμένη εργαζόμενη μαζί με άλλες εργαζόμενες εκείνο το χρονικό διάστημα, ως μέλη του κλαδικού σωματείου, οργάνωναν τις εργαζόμενες της επιχείρησης για να μην περάσουν οι αλλαγές των ατομικών τους συμβάσεων, με μείωσης μισθών. Η προσπάθεια αυτή έφτασε σε κορύφωση με την συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων σε 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία. Η εταιρεία δεν μπόρεσε να λειτουργήσει το κατάστημα της την ημέρα της απεργίας λόγω της συμμετοχής σε αυτήν της πλειοψηφίας των εργαζόμενων.

Η απάντηση της εταιρείας ήταν άμεση και απόλυτη, προχώρησε σε σύντομο χρονικό διάστημα στην απόλυση περίπου 40 εργαζομένων, που η πλειοψηφία τους ήταν δραστήριες και πρωτοπόρες εργαζόμενες. Ακολούθησαν κινητοποιήσεις για να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Στην κρίσιμη εκείνη στιγμή όμως κυριάρχησε ο φόβος και η τρομοκρατία και οι κινητοποιήσεις δεν μπόρεσαν να έχουν την μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων της εταιρείας.

Από τις απολυμένες δύο είχαν το κουράγιο και την θέληση να προχωρήσουν δικαστικά για να βρουν την δικαίωση τους. Οι δύο εργαζόμενες δικαιώθηκαν, τα δικαστήρια έκριναν πως οι απολύσεις τους έγιναν λόγο της συνδικαλιστικής τους δράσης, ο εργοδότης της ξανααπόλυσε. Οι εργαζόμενες ξαναδικαιώθηκαν.

Η μία εξ αυτών συνέχισε με αγωγή η οποία την δικαίωσε με την καταδίκη του ιδιοκτήτη σε 5μηνη φυλάκιση για παρακώλυση της συνδικαλιστικής δράσης. Ένα από τα πολλά μέσα που χρησιμοποίησε η εταιρεία είναι και η αγωγή που εκκρεμεί εναντίον δύο εργαζόμενων και της προέδρου του κλαδικού σωματείου για ψευδομαρτυρία.

Η κατάληξη αυτής της υπόθεσης μας δείχνει για ακόμα μία φορά πως η επιμονή και η θέληση μπορούν να μας οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα. Ακόμα όμως μας δείχνει πως η μαζική συμμετοχή με διάρκεια και ανυποχώρητη διάθεση μπορεί να μας φέρει πιο γρήγορα και πιο θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

Ο ανυποχώρητος αγώνας εναντίον των πραγματικών μας αντιπάλων χωρίς ψευδαισθήσεις και αυταπάτες μπορούν να μας κάνουν νικητές.

Σήμερα η νέα κυβέρνηση υπερασπίζεται την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την συνέχιση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας, την συνέχιση της δουλειάς με εξευτελιστικούς μισθούς, την πορεία υλοποίησης όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που δίνει την δυνατότητα στους μεγάλους εργοδότες του κλάδου σε κερδοφορία.

Σήμερα είναι που γίνεται ακόμα πιο αναγκαίο το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο σωματείο με την ενεργή συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζόμενων για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας που να καλύπτεις τις δικές μας ανάγκες και όχι με κριτήριο της ανάγκες της κερδοφορίας και της μονοπώλησης της αγοράς από της μεγάλες εταιρείες του κλάδου»

Advertisements
This entry was posted in ΚΟΙΝΩΝΙΑ and tagged . Bookmark the permalink.

Πες το!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s