Να πείτε σε αυτό το παιδί

«Να πείτε σε αυτό το παιδί, που στάζει ακόμα εκεί στη Ρόδο, πως έφτασε και πέθανε στην Ευρώπη του Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας. Να του πείτε πως το Πρώτο Θέμα γράφει ότι πρέπει να τους επαναπροωθούμε και το λιμενικό να είναι πιο αυστηρό. Να του πείτε πως ο Πρετεντέρης απαιτεί να μην τους παρέχουμε περίθαλψη γιατί θα το μάθουν κι άλλοι και θα έρθουν ακόμα περισσότεροι. Να του πείτε ότι με τον πνιγμό του, τουλάχιστον για ένα βράδυ, στα δελτία οι «λαθρομετανάστες» μετατράπηκαν σε «ανθρώπινη τραγωδία». Να του πείτε πάντως πως δεν ανησυχούμε πια για αυτό, δεν πρόλαβε να «καταλάβει» τις πόλεις μας. (Να του πείτε επίσης πως σε αυτή η σκηνή μοιάζει πολύ με το δικό μου παιδί όταν παίζουμε αεροπλανάκι και ότι στ’ αλήθεια απορώ πώς γέμισε με τόσα σκατά το κεφάλι μας…)»

10632878_10205500342960924_8065936094156070617_n

Αυτή είναι η προσέγγιση του δημοσιογράφου Μ. Διονέλλη για την τραγωδία που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Ανθρώπινη, αφοπλιστική, μας υπενθυμίζει κάτι που μέρα με την μέρα δείχνουμε να ξεχνάμε όλο και περισσότερο: Ότι πάνω και πρώτα απ’ όλα, είμαστε άνθρωποι.

α2

Είμαστε άνθρωποι αλλά δείχνουμε να το ξεχνάμε τόσο εύκολα, όπως είχε σημειώσει σε ένα κομμάτι χαρτί ο Μάνος Ελευθερίου το 1974:
«…πώς έγινε με τούτο τον αιώνα
και γύρισε καπάκι η ζωή,
πώς το ‘φεραν η μοίρα και τα χρόνια
να μην ακούσεις έναν ποιητή…»

Advertisements
This entry was posted in ΚΟΙΝΩΝΙΑ and tagged . Bookmark the permalink.

Πες το!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s