Η αγάπη για τον δικτάτορα πίσω από την «Δημοκρατία»

Η εφημερίδα «Δημοκρατία» του Γιάννη Φιλιππάκη κυκλοφορεί σήμερα με δώρο την απολογία του δικτάτορα Παπαδόπουλου στη δίκη της Χούντας, η οποία τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη. Ποιος είναι όμως ο Φιλιππάκης; dhm

φιλΟ στενός φίλος των Φ. Κρανιδιώτη και Α. Σαμαρα (και πελάτης του πρώτου), Γ. Φιλιππάκης, είναι ο ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Εspresso» ο οποίος τον Οκτώβρη του 2014 καταδικάστηκε από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή, για συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:

Την «Δημοκρατία» την άνοιξε μόνος του. Στην «Εspresso» αγόρασε τον τίτλο της, μιας και η εφημερίδα άνηκε σε μια χρεοκοπημένη εταιρεία. Στην συνέχεια την πούλησε στον Πέτρο Κυριακίδη, πκιδιοκτήτη του ραδιοφωνικού σταθμού «ΦΛΑΣ 96,1» για τον οποίο τονΔεκέμβρη του 2012 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης καθώς βρέθηκε κατηγορούμενος στην υπόθεση των ζημιογόνων δανείων, τα οποία χορηγούσε η PROTON BANK σε εταιρίες συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που ήταν και πολύ στενός του φίλος, που συνολικά ξεπερνούν τα 700.000.000 ευρώ.
Όταν ο Κυριακίδης χρεοκόπησε, ο Γ. Φιλιππάκης πήρε πίσω την «Εspresso» μέσω off-shore, βρίσκοντας τον τρόπο να πάρει τον τίτλο, αλλά και να απαλλαγεί ταυτόχρονα από τις οφειλές της εταιρείας σε πιστωτές, προμηθευτές, διαδίκους, αλλά και εργαζομένους.
Μεταβίβασε όλα του τα περιουσιακά στοιχεία κι έτσι, όποιος τα προηγούμενα χρόνια  είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για δημοσιεύματα της «Εspresso» και είχε κερδίσει τη δίκη, διαπιστώνε ότι δεν είχε κανέναν τρόπο να εισπράξει τα χρήματά του. Η παλιά εταιρεία έχει χρεοκοπήσει και ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας εμφανίζεται χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του.
Τι συμβαίνει από εκεί και πέρα; Αλλοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια, βλέποντας ότι η δικαστική απόφαση που κέρδισαν δεν έχει αντίκρισμα χάρη στα τεχνάσματα του έκδοτη και άλλοι στρέφονταν σε βάρος των δημοσιογράφων που είχαν καταδικαστεί μαζί με τον εκδότη, ζητώντας τα ποσά που κέρδισαν. Και όταν εκείνοι δεν είχαν να πληρώσουν, απειλούνταν με κατασχέσεις των σπιτιών τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αγωγής σε βάρος της εφημερίδας «Εspresso» που έχει κερδίσει ο ηθοποιός Κρατερός Κατσούλης. Όταν οι δικηγόροι του ηθοποιού ζήτησαν το ποσό των 50.000 ευρώ που κέρδισαν, έλαβαν την απάντηση από τον Φιλιππάκη ότι «δεν πρόκειται να πάρουν ούτε ένα ευρώ» και ότι «μπορούν αν θέλουν να στραφούν εναντίον των δημοσιογράφων». Ερευνώντας τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, διαπίστωσαν ότι αυτή είναι υπό εκκαθάριση και ερευνώντας τα περιουσιακά στοιχεία του Φιλιππάκη, διαπίστωσαν ότι όλα έχουν περάσει στον έλεγχο εταιρειών ή συγγενών, ακόμη και το σπίτι του στο Π.Ψυχικό, στο οποίο εμφανίζεται ως «φιλοξενούμενος».

Το 2014 πτώχευσε και την ιδιοκτησίας του «ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.» η οποία απασχολούσε τότε περίπου 60 υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου και αρκετούς εξωτερικούς συνεργάτες με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Στις 21/9/2014 η εταιρεία μεταβιβάστηκε (σύμφωνα με ανακοίνωση της διευθύνουσας σύμβουλου Δέσποινας Κορασίδη) μαζί με τις οφειλές της και χωρίς αντίτιμο, σε επενδυτή. Στις ταυτότητες των τευχών που τυπώθηκαν μετά τις 21/9/2014 ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ο Χρήστος Στάθης, τον οποίο ουδέποτε οι εργαζόμενοι έχουν συναντήσει. Στις 17/10/2014 ήρθε στα γραφεία της εταιρείας δικαστικός επιμελητής με παρουσία αστυνομίας για να κάνουν κατάσχεση για οφειλή 200.000 ευρώ. Κατασχέθηκαν υπολογιστές και ποσό περίπου 3.000 ευρώ από το ταμείο. Εκπρόσωπος της εταιρείας δεν υπήρχε εκείνη τη στιγμή, αλλά εμφανίστηκε αργότερα μια δικηγόρος της «ΣΕΛΕΝΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.», η οποία έδωσε 5.000 ευρώ. Την επόμενη εργάσιμη ημέρα (20/10/2014) οι υπολογιστές βρίσκονταν και πάλι στις θέσεις τους.

Η πιο πρόσφατη κίνηση που εκάνε ο Φιλιππάκης, ήταν η μετονόμασία της «Δημοκρατία» σε «Δημοκρατία και Ορθοδοξία». Με αφετηρία το 2010, η «Δημοκρατία και Ορθοδοξία» επιχείρησε να προσελκύσει ένα ετερόκλητο σύνολο, με μοναδικό συνεκτικό στοιχείο την αποστροφή προς οτιδήποτε προοδευτικό. Εμπαίζοντας την ουσία του όρου «Δημοκρατία», που τόσο ανενδοίαστα σφετερίστηκε για την ονομασία της, η εν λόγω φυλλάδα φιλοξενεί γελοία έως προσβλητικά ή ακόμη και επικίνδυνα άρθρα. Απευθυνόμενη σε ακροδεξιούς/χουντικούς, βασιλόφρονες, θρησκόληπτους και φθάνοντας έως το σημείο να φλερτάρει με τους νεοναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, η «Δημοκρατία και Ορθοδοξία» ανταγωνίζεται ευθέως εξίσου περιθωριακά έντυπα της φασιστικής δεξιάς και των νοσταλγών τόσο της Χούντας όσο και του Αδόλφου Χίτλερ (όπως οι φυλλάδες «Ελεύθερη Ώρα» και «Στόχος»).

Στην ηλεκτρονική έκδοση της «Δημοκρατία και Ορθοδοξία», υπάρχει άρθρο του Φαήλου Κρανιδιώτη με τίτλο «Το Πολυτεχνείο ψόφησε» και ημερομηνία δημοσίευσης την 18η Νοεμβρίου 2012, στο οποίο ο δικηγόρος και φίλος του Γιάννη Φιλιππάκη αναφέρει:
«Η ανώνυμος εταιρία φιδεμπορίου «Ηρωες Πολυτεχνείου Α.Ε.» πούλησε το παραμύθι της επί χρόνια, πήγε πολλές φορές στο ταμείο με την ίδια πέτσινη επιταγή και εισέπραξε ψήφους, χρήμα, φήμη. Χτίστηκαν χλιδάτες πολιτικές και δημοσιογραφικές καριέρες πάνω σε κάτι που ελάχιστα διαφέρει σε αξιοπιστία από την Ασώματο Κεφαλή, τη Γυναίκα με τα Γένια κι άλλα θεάματα, που μας πούλαγαν οι πανηγυρτζήδες στις αλάνες των συνοικιών. Τα διαστρεβλωμένα, φουσκωμένα με την τρόμπα γεγονότα του 1973 υπήρξαν η νομιμοποιητική βάση για την μπαχαλοποίηση και τον εκφασισμό των πανεπιστημίων αλλά και τον σταδιακό αφελληνισμό της παιδείας και του δημόσιου λόγου. Στην πράξη δεν πρόκειται παρά για κοινούς μηδενιστές, ημιμαθείς αλήτες με χουλιγκάνικη νοοτροπία, με την υποστήριξη εξίσου μηδενιστών αλητών, που υποδύονται τους καθηγητές. Είναι λοιπόν καιρός να δημιουργηθούν Αστυνομικά Τμήματα Καποδιστριακού, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ.λπ. Μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις, όπως στις σοβαρές δημοκρατικές χώρες. Να περιπολούν και να φρουρούν, όπως σε όλα τα δημόσια κτίρια. Οι μουσαντένιοι «ήρωες» βρίσκονται ήδη στο νεκροταφείο των πολιτικών ελεφάντων.»

Και δεν είναι μόνο αυτό. Στίς 16η Ιουλίου του 2012, υπάρχει άρθρο-αφιέρωμα των Γεράσιμου Κόντου και Άγγελου Σκορδά στην Χρυσή Αυγή, με τίτλο ‘Ένα δακρυσμένο απόγευμα με τη Χρυσή Αυγή» στο οποίο οι δύο δημοσιογράφοι πλέκουν το εγκώμιο της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, με γλαφυρές περιγραφές του δήθεν κοινωνικού της έργου, δηλαδή της διανομής τροφίμων με αντάλλαγμα το φακέλωμα των Ελλήνων ψηφοφόρων-παραληπτών, ώστε να απαιτηθεί εκβιαστικά η ψήφος τους στις εκλογές που πλησίαζαν:
«Απόγευμα Τετάρτης, μια οικογένεια Τσιγγάνων διπλοπαρκάρει το τρίκυκλό της στον αριθμό 50 της οδού Δηλιγιάννη, απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης. «Φύγετε όπως είστε. Είναι μόνο για Ελληνες» τους φωνάζει ένας άνδρας με μαύρο μπλουζάκι από την ομάδα περιφρούρησης της Χρυσής Αυγής, που, την ίδια ώρα, μοιράζει τρόφιμα σε Ελληνες ανέργους, αστέγους, απόρους, αλλά και απλούς ψηφοφόρους της. Ηλικιωμένοι, γονείς με μωρά στην αγκαλιά, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, άνδρες με στρατιωτικές φανέλες των καταδρομών και γιαγιάδες που κουνούν ρυθμικά τις βεντάλιες τους σχηματίζουν μια ουρά 10 μέτρων και περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους. «Λίγο χώρο να περάσει η κοπέλα με το καροτσάκι» φωνάζει ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Ηλίας Παναγιώταρος, που συντονίζει τη διαδικασία και, αμέσως, η περιφρούρηση ανοίγει διάδρομο για μια νεαρή κοπέλα με κινητικά προβλήματα.»

Αυτά είναι λίγα από τα κατορθώματα του Γ. Φιλιππάκη. Το καλύτερο όμως, σας το φυλάξαμε για το τέλος:
«16.04.2015 – 09.56
Στα «χέρια» της εκδοτικής επιχείρησης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ» του Γιάννη Φιλιππάκη, που εκδίδει την «Δημοκρατία» και την «ESPRESSO», περνά η ιστορική «ΕΣΤΙΑ», η αθηναϊκή απογευματινή πολιτική, πολιτιστική και οικονομική εφημερίδα που εκδίδεται από το 1894.»

Είπατε τίποτα;

Advertisements
This entry was posted in ΚΟΙΝΩΝΙΑ and tagged . Bookmark the permalink.

Πες το!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s