Αυτές είναι οι χώρες στις οποίες υπάρχει αμερικάνικος στρατός

Στις 24 Μαρτίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι οι 9.800 αμερικάνοι στρατιώτες που σταθμεύουν σήμερα στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν μέχρι το τέλος του 2015. Αυτό ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ και όχι άδικα: ο Ομπάμα ήταν αυτός που είχε δηλώσει όταν ανέλαβε την προεδρία ότι ο τελευταίος αμερικάνος στρατιώτης θα αποχωρήσει από το Αφγανιστάν το 2014. α1Εκείνοι που περιμέναν ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους το εξής: οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν εγκαταλείψει στρατιωτικά τη Γερμανία. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ προτιμούν να διατηρούν στρατό από να τον ανακαλέσουν ακόμα και σε χώρες από τις οποίες δεν απειλούνται.

Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες που παρέχονται από το αμερικάνικο Υπουργείο Άμυνας (Department of Defense) και το Defense Manpower Data Center (DMDC) εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 40.000 στρατιώτες και 179 αμερικανικές βάσεις στη Γερμανία, πάνω από 50.000 στρατεύματα και 109 βάσεις στην Ιαπωνία και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες σε εκατοντάδες βάσεις σε όλη την Ευρώπη. Πάνω από 28.000 αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονται σε 85 βάσεις στη Νότια Κορέα τα οποία διατηρούνται εκεί από το 1957.

Συνολικά, με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στην τελευταία έκθεση του αμερικάνικου Υπουργείου Άμυνας, οι ΗΠΑ έχουν βάσεις σε τουλάχιστον 74 χώρες και στρατεύματα σχεδόν σε όλο τον κόσμο, τα οποία κάποιες φορές φτάνουν σε αριθμό τις αρκετές χιλιάδες σε μια μόνο χώρα,  ακόμα και σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Συγκριτικά, η Γαλλία έχει βάσεις σε 10 χώρες , και Αγγλία σε 7 χώρες.

Ο παρακάτω χάρτης αντιπροσωπεύει αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις, τόσο σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του DoD  (Department of Defense), όσο και από ανεξάρτητες έρευνες που διεξάγονται από τον David Vine, αναπληρωτή καθηγητή ανθρωπολογίας και την Quartz, χρησιμοποιώντας επαληθευμένες εκθέσεις καθώς και διασταυρώσεις πληροφοριών μεσω Google Maps. Αυτός ο χάρτης δεν λαμβάνει υπόψη τις βάσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης φημολογούμενης βάσης στο Τουρκμενιστάν και μια βάση στην Αλγερία που αναφέρθηκαν από τα Wikileaks ως ύποπτες βάσεις των ΗΠΑ.

CCZN9bNWEAASFbx

qz.com

This entry was posted in ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Bookmark the permalink.

Πες το!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s