Ο Ελ. Βενιζέλος συλλαμβάνει τον διευθυντή του Ριζοσπάστη

Ιανουάριος του 1918. Στην Αθήνα γίνονται διαδηλώσεις και ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί με άρθρο στην πρώτη σελίδα, στο οποιο αναφέρει «…θεωρούμεν όλους τους Βασιλείς προδότας της ελευθερίας των λαών και επομένως δεν θέλομεν πλέον Βασιλείς» το οποίο ο Βενιζέλος θεώρησε ότι θίγει τον τότε βασιλιά Αλέξανδρο.

Αφού κάλεσε τον Γ. Πετσόπουλο στο γραφείο του, απαίτησε να ανακαλέσει η εφημερίδα τον χαρακτηρισμό ή τουλάχιστον να εξαιρέσει τον Αλέξανδρο από τους άλλους βασιλιάδες. Στο επόμενο φύλλο του ο «Ριζοσπάστης» αφού ενημέρωνε για την παρέμβαση «φιλελεύθερων πολιτών υπέρ της εστεμμένης δημοκρατίας», έγραψε: «Προδοσία από τον Αλέξανδρο δεν είδαμε ακόμη», μια φράση η οποία δεν ανασκεύαζε τίποτα αφού μάλιστα ακολουθούσε κείμενο το οποίο και πάλι χαρακτήριζε όλους τους βασιλιάδες ως εν δυναμει προδότες του λαού.

Όπως ήταν φυσικό, τόσο ο Βενιζέλος όσο και το Παλάτι δεν έμειναν καθόλου ευχαριστημένοι, με αποτέλεσμα ο Πετσόπουλος να βρεθεί στην απομόνωση των φυλακών Αβέρωφ. ‘Ηταν η πρώτη σύλληψη του διευθυντή του «Ριζοσπάστη». Η επόμενη ήταν τον Ιούλιο του 1922 στις περιβόητες φυλακές Συγγρού για αντιπολεμική δράση μαζί με τη διοίκηση της ΓΣΕΕ καθώς και τμήμα της ΚΕ του ΣΕΚΕ  με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας».

RIZ1

RIZ2nlg.gr

This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Πες το!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s