Ποια θρησκεία θα είναι η πιο δημοφιλής το 2050;

Σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία θα υπάρξει μια τόσο έντονη «κόντρα» μεταξύ δύο θρησκειών για την κατάληψη της πρώτης θέσης. rmapΑντιστοιχίζοντας τα ποσοστά σε πραγματικούς αριθμούς,  το 2050 οι χριστιανοί θα είναι 2.9 δισεκατομμύρια, ενώ οι μουσουλμάνοι 150 εκατομμύρια λιγότεροι. Οι ινδουιστές σε όλο τον κόσμο θα βρίσκονται κοντά στα 1.4 δισεκατομμύρια πλυθυσμός, ενώ οι άθεοι θα είναι κατά 150 εκατομμύρια λιγότεροι, από το 16% του παγκόσμιου πλυθυσμού που υπολογίζεται πως είναι σήμερα, θα πέσουν στο 13%. Ένας από τους λόγους που ο αριθμός των μουσουλμάνων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά είναι ο τεράστιος αριθμός των νέων σε ηλικία πιστών. Από το σύνολο των ισλαμιστών, το 34% είναι κάτω των 15 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των χριστιανών είναι μόλις 27%.
Αντιθέτως, οι χριστιανοί παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά πιστών στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η διακύμανση των πιστών κάθε θρησκείας. Τα ποσοστά σε μερικές περιπτώσεις δεν αθροίζουν 100% λόγω στρογγυλοποίησης των δεδομένων.diaΤο θρησκευτικό προφίλ της υφηλίου αλλάζει ραγδαία, κυρίως λόγω των διαφορών στα ποσοστά γονιμότητας, τον πλυθυσμό των νέων μεταξύ των μεγάλων θρησκειών του κόσμου καθώς και από τους ανθρώπους που θα αλλάξουν θρησκεία. Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών, οι χριστιανοί θα παραμείνουν η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα, αλλά το Ισλάμ θα αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη θρησκεία. Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, μέχρι το 2050:

  • Ο αριθμός των μουσουλμάνων θα ισούται σχεδόν με τον αριθμό των χριστιανών σε όλο τον κόσμο.
  • Οι άθεοι, αγνωστικιστές και όσοι δεν πιστεύουν σε κάποια θρησκεία -αν και αυξήθηκαν σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία- θα υποστούν μια μείωση του ποσοστού του συνολικού τους πληθυσμού παγκοσμίως.
  • Οι βουδιστές θα είναι περίπου το ίδιο μέγεθος που ήταν το 2010, ενώ οι ινδουιστές και εβραίοι θα είναι περισσότεροι απ’ ό, τι είναι σήμερα.
  • Στην Ευρώπη οι μουσουλμάνοι θα αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού.
  • Στην Ινδία θα διατηρηθεί μια ινδουιστική πλειοψηφία, αλλά επίσης θα έχουν το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό από κάθε άλλη χώρα στον κόσμο ξεπερνώντας την Ινδονησία.
  • Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χριστιανοί θα μειωθούν από τα 3/4 του πληθυσμού το 2010, σε 2/3 το 2050 και οι μουσουλμάνοι στην χώρα θα είναι περισσότεροι από ό, τι οι εβραίοι.
  • Τέσσερις στους δέκα χριστιανούς ανά τον κόσμο, θα ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

pewforum.org

This entry was posted in ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Bookmark the permalink.

Πες το!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s