Παράνομη χρηματοδότηση υπερχρεωμένων ΜΜΕ – Στη Βουλή το έγγραφο

«Η νομιμοποίηση του δανεισμού χωρίς εγγυήσεις ήταν απλή: Το κανάλι αποτιμούσε τις άυλες αξίες του, όπως τα σίριαλ, τις εκπομπές και το πρόγραμμα γενικά, με φουσκωμένες τιμές. Στη συνέχεια αυτή η άυλη περιουσία έμπαινε ως εγγύηση για να ληφθεί το δάνειο.»
mme

Στη Βουλή διαβίβασε τη Τρίτη 07/04/15 ο υπουργός Επικρατείας για τη Καταπολέμηση της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης το έγγραφο του αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου, προς τον αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνό Μπρη σχετικά με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την παράνομη τραπεζική χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δράσης ορισμένων ιδιοκτητών ΜΜΕ.
Ο  Νικολούδης ενημέρωσε τη Βουλή πως ζήτησε, με έγγραφό του, από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος τη διενέργεια έρευνας προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων οικονομικής φύσεως, έπειτα από καταγγελία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των ΑΝ.ΕΛ Νίκου Νικολόπουλου, σχετικά με την παράνομη τραπεζική χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δράσης ορισμένων ιδιοκτητών ΜΜΕ.

diaplokiΣτο υπόμνημα αναφέρεται: «Μου καταγγέλλουν ότι μία τράπεζα σε μία χρονιά έδωσε για διαφήμιση 25.000.000 ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται τα ποσά που πάνε σε διαφήμιση εκτός διαφημιστικών γραφείων, την ώρα που η εξαγορά της Αγροτικής Τραπέζης κόστισε μόνο 95.000.000 ευρώ. Συγκλονιστικό δεν είναι; Μιας χρονιάς διαφήμιση κοστίζει όσο το ¼ μιας μεγάλης Τράπεζας! Μπορεί φυσικά κάποιος να αντιληφτεί το μέγεθος αυτής της διαφημιστικής δαπάνης.» Επισημαίνεται επίσης στο υπόμνημα πως: «Ψηφίστηκε, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο β΄ θερινό τμήμα της Βουλής, τον Αύγουστο του 2014, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά σε αυτό η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής και με την οποία υιοθετούνται όλα τα αιτήματα των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων και διευκολύνονται οι συγχωνεύσεις.»


Δείτε ολόκληρο το υπόμνημα:

Κατάθεση υπομνήματος του ΝΙΚΟΥ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ (γενικού γραμματέα Κ.Ο. ΑΝΕΛ) στον Οικονομικό Εισαγγελέα για την ερώτηση και ΑΚΕ:
«Ανάγκη να διαλευκανθεί η τεράστιας κλίμακας χρηματοδότηση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων ΜΜΕ, που στήριζαν τις μνημονιακές πολιτικές κατά την τελευταία 5ετία», προς τον Υπουργό Επικρατείας (αρ.πρωτ. Βουλής 62/5/12-2-2015). Κυρίως για δύο εξαγγελίες τους που μετεκλογικά είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν άμεσα:
1ον- Ότι θα ζητήσουν χρήματα για τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές άδειες,τις οποίες θα ξαναμοιράσουν από την αρχή με διαφανείς διαδικασίες και διαγωνισμούς και
2ον- Ότι θα σταματήσουν τη χορήγηση «θαλασσοδανείων» χωρίς όρους και εγγυήσεις, τα οποία είχαν συνηθίσει να λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για τους παραπάνω λόγους, κατά την προεκλογική περίοδο, άσκησαν αήθη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμένο τους είχαν μονίμως σίγουρους ότι δεν θα έπιαναν καν το 3%,διαμορφώνοντας κλίμα ήττας στο εκλογικό σώμα για το κόμμα. Έφτασαν στο σημείο να προπαγανδίζουν αθλιότητες περί δραχμής, περί διάλυσης της χώρας, περί ενδεχόμενου bank run και διάφορα άλλα τρομοκρατικά σενάρια.
Ενέσπειραν το φόβο στην ελληνική κοινωνία επειδή ΣΥΡΙΖΑ & ΑΝΕΛ είπαν το αυτονόητο: να πληρώνουν τους νόμιμους φόρους όσοι έχουν κανάλια και ραδιόφωνα και να παίρνουν δάνεια με τις διαδικασίες που παίρνουν όλοι οι επιχειρηματίες. Ένα ακόμα σημείο που αποθράσυνε τους μεγαλοεκδότες – που επί σειρά ετών «σάρωναν» όλα τα δημόσια έργα με υπερτιμολογήσεις και όχι μόνο– είναι ο ειδικός φόρος επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων που έπρεπε τα κανάλια να καταβάλουν στο κράτος από το 2010!!!
Κι όμως με το μνημονιακό νόμο 3845/10 έπρεπε εδώ και 5 χρόνια τα κανάλια να καταβάλλουν φόρο επί των διαφημίσεων και δεν το έκαναν, ενώ δεν τους ασκήθηκε έλεγχος και δεν πιέστηκαν από καμία υπηρεσία προς αυτή την κατεύθυνση.
Ενώ, δηλαδή, όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις κυνηγούσαν και έστελναν στη φυλακή όσους μισθωτούς ή συνταξιούχους χρωστούσαν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία δεν έκαναν το ίδιο για τους εργολάβους της ενημέρωσης.
Πώς στα αλήθεια μπορεί να εξηγηθεί η «υπερβολική ευαισθησία» των προηγούμενων κυβερνήσεων στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, κυρίως αυτών που αφορούσαν την κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και τη μείωση μισθών και συντάξεων, παραβιάζοντας ακόμα το νομικό πλαίσιο της ΕΕ;
Γιατί κανείς δεν απαντά πόσα χρήματα έχει χάσει το κράτος από αυτούς τους φόρους που δεν καταβάλλονται;
Είναι ευνόητο σε κάθε λογικό και σκεπτόμενο πολίτη ότι η δημοσιογραφία αποτέλεσε πεδίο επιχειρηματικής δράσης με στόχο την άσκηση πιέσεων προς πολιτικούς ώστε να ευνοηθούν οι υπόλοιπες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους.
Στην υπόθεση αυτή έντονη παρουσία απέκτησαν μετά το 1990 και οι τράπεζες χρηματοδοτώντας με αμύθητα ποσά το σύστημα της διαπλοκής. Ελευθερία του Τύπου δεν είναι η δυνατότητα του δημοσιογράφου κάποια στιγμή να διατυπώσει με ελευθερία μια άποψη, αλλά το κλίμα ελευθερίας μέσα στο οποίο μπορεί να λειτουργεί η δημοσιογραφία συνολικά. Η ελληνική δημοσιογραφία τα τρία τελευταία χρόνια αγνοεί συστηματικά όσα καταλογίζονται ως σκάνδαλα στις τράπεζες, προτιμώντας να απορροφά απλώς τραπεζική διαφήμιση. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για  κάποια σοβαρή Αρχή του Κράτους να προβεί σε ενδελεχείς ελέγχους.
Για παράδειγμα μου καταγγέλλουν ότι μία τράπεζα σε μία χρονιά έδωσε για διαφήμιση 25 εκατομμύρια ευρώ (χωρίς να συνυπολογίζονται τα ποσά που πάνε σε διαφήμιση εκτός διαφημιστικών γραφείων), την ώρα που η εξαγορά της Αγροτικής Τραπέζης μόνο 95 εκατομμύρια ευρώ. Συγκλονιστικό δεν είναι; Μιας χρονιάς διαφήμιση κοστίζει όσο το ¼ μιας μεγάλης Τράπεζας! Μπορεί φυσικά κάποιος να αντιληφτεί το μέγεθος αυτής της διαφημιστικής δαπάνης.
Άλλο παράδειγμα είναι αυτό: ανάμεσα στα site που έχουν διαφήμιση των τραπεζών.
Η μέθοδος «στρουμφάκια»
Σύμφωνα με τον εκδότη και δημοσιογράφο του περιοδικού “HOTDOG” κ.Βαξεβάνη, με τρεις τρόπους οι έλληνες τραπεζίτες διαπλέκονται με τα Μέσα Ενημέρωσης (δημοσίευμα 30/05/2013):
“Ο πρώτος είναι ιδιοκτησιακός. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα του Λαυρεντιάδη, και ουσιαστικά πρόκειται για κρυφή αγορά μετοχών των ΜΜΕ μέσω παρένθετων προσώπων. Και άλλοι τραπεζίτες εκτός του Λαυτεντιάδη έχουν κοινές επιχειρήσεις με εκδότες, μέσω offshore εταιριών. Τα ονόματα των εταιριών
αυτών είναι στη διάθεσή μας, αλλά δεν στάθηκε δυνατό να γίνει η ταυτοποίησή τους.
Ο δεύτερος τρόπος είναι η διαφήμιση, ή μάλλον η εξαγορά της σιωπής ή των αγιογραφιών μέσω του Μέσου με τη διαφήμιση.
Ο τρίτος είναι τα δάνεια. Αυτή τη στιγμή τα μεγαλύτερα συγκροτήματα Τύπου, όπως ο ΔΟΛ (Νέα, Βήμα), ο ΠΗΓΑΣΟΣ (Έθνος) ή ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ (Mega) έχουν δανειακές υποχρεώσεις που είναι εμφανώς αδύνατο να ικανοποιηθούν. Την ίδια ώρα, βέβαια, παραγωγικές και πρωτοπόρες επιχειρήσεις που αναζητούν δανειοδότηση για να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Η δανειοδότηση των Μέσων Ενημέρωσης γίνεται με τη μέθοδο «στρουμφάκια», όπως έχει επικρατήσει πλέον να λέγεται ο τρόπος που κατάφεραν να δανειστούν από όλες τις τράπεζες και στο τέλος να μην επιστρέψουν τα δάνεια, τα οποία αποτέλεσαν τμήμα της μαύρης τρύπας που καλύφθηκε με την ανακεφαλαιοποίηση από τα χρήματα των φορολογουμένων.
Η σύναψη τέτοιων δανειακών συμβάσεων, πέρα από κάθε απλή ή τραπεζική λογική, χρειάστηκε προφανώς τη συνενοχή της τράπεζας και την κάλυψη της από την τράπεζα της Ελλάδας. Η νομιμοποίηση του δανεισμού χωρίς εγγυήσεις ήταν απλή. Το κανάλι αποτιμούσε τις άυλες αξίες του, όπως τα σίριαλ, τις εκπομπές και το πρόγραμμα γενικά, με φουσκωμένες τιμές. Στη συνέχεια αυτή η άυλη περιουσία έμπαινε ως εγγύηση για να ληφθεί το δάνειο. Οι τράπεζες αποδέχονται όλα αυτά με το πρόσχημα ότι αυτή είναι η εκτίμηση των ορκωτών λογιστών, αν και θα μπορούσαν να μην το κάνουν. Οι ορκωτοί λογιστές είναι επίσης ένα θέμα, αφού η δράση και οι εκτιμήσεις του δεν ελέγχονται από κανέναν μηχανισμό. Η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου, η ΕΛΤΕ, ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών για τους ορκωτούς λογιστές, δεν έλεγξε ποτέ κανέναν.»
Η αλήθεια λοιπόν ξετυλίγεται εύκολα μπροστά σε όποιον επιθυμεί να κρατήσει τα μάτια του ανοικτά.
Ο ρόλος των Τραπεζών στο τρίγωνο με τα ΜΜΕ και την πολιτική
Ένα πολύ μεγάλο ποσό αρκετών δις ευρώ αντί να διατεθεί για ελάφρυνση της κοινωνίας, έχει διατεθεί για την περιβόητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έχει επισήμως παρουσιαστεί, σαν το μείζον θέμα του σήμερα που άπτεται της ίδιας της ύπαρξής μας. Ο κόσμος που είναι άνεργος, άστεγος και δεν έχει να θρέψει τα παιδιά του δεν τους αφορά. Τα πράγματα είναι απλά: Οι τράπεζες ιδρύθηκαν, για να αποταμιεύει ο κόσμος τα χρήματά του. Κάποια στιγμή και χάριν της τοκοφορίας που χορηγούσαν, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα οι τράπεζες επένδυαν τα χρήματά μας. Κάποια άλλη στιγμή οι τράπεζες δάνειζαν με τα χρήματά μας και πάλι χάριν της τοκοφορίας αλλά τώρα αυτής που εισέπρατταν. Θεσπίστηκαν νόμοι για την λειτουργία των τραπεζών και υπάρχουν κρατικές και ιδιωτικές τράπεζες. Πρέπει όμως οι Θεσμοί του Κράτους ένα θέλει να λέγεται ευνομούμενο να ερευνήσουν και να απαντήσουν στα ερωτήματα:
Ποιος υποχρέωσε τις ιδιωτικές τράπεζες να εμπλακούν στο κρατικό παιχνίδι με τα ομόλογα;
Ποιος υποχρέωσε τις ιδιωτικές τράπεζες να χορηγούν ανεξέλεγκτα δάνεια και πιστωτικές κάρτες καταπατώντας τους κανόνες πιστοληπτικής ικανότητας;
Από πότε το κράτος έγινε συνεταίρος ή και σε πολλές περιπτώσεις υφιστάμενος των ιδιωτικών τραπεζών;
Πότε και γιατί σταμάτησαν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουνσωστά την δουλειά τους;
Τι συμβαίνει με τις αγοραπωλησίες τραπεζών, που ίσως η υπόθεση Κοσκωτά να μην είναι τίποτα μπροστά τους;
Σε ποιους ανήκουν, πρακτικά οι ιδιωτικές τράπεζες;
Τα ίδια αυτά πρόσωπα έχουν σχέση με επιχειρήσεις που παίρνουν τα δημόσια έργα;
Τα ίδια αυτά πρόσωπα έχουν στην κατοχή τους ΜΜΕ;
Τα ίδια αυτά πρόσωπα τι σχέση έχουν με τους πολιτικούς και οι τελευταίοι τι νομοσχέδια ψηφίζουν;
Ντροπή για το πολίτευμα μας ενέργειες όπως η ψήφιση σε θερινό Τμήμα λαθρονομοσχεδίων που ευνοούσαν την παρανομία των Ολιγαρχών των Μίντια.
Παραθέτω:

Ψηφίστηκε, από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο β ́ θερινό τμήμα της Βουλής, τον Αύγουστο του 2014, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» και η τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά σε αυτό η κυβέρνηση το βράδυ της Παρασκευής και με την οποία υιοθετούνται όλα τα αιτήματα των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων και διευκολύνονται οι συγχωνεύσεις. Παράλληλα παρατείνεται επ’ αόριστον το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης και των ραδιοφωνικών σταθμών. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα
που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ.
Ενδεικτικό το άρθρο του νεοδημοκρατικού site Αntinews το οποίο τα έβαλε τότε με πρωτοφανή τρόπο με την κυβέρνηση ΣΑΜΑΡΑ την οποία ανέκαθεν υποστήριζε και υποστηρίζει ακόμη και σήμερα πλήρως. Όπως αναφέρει σε άρθρο του με τίτλο «Τροπολογία – “Δώρο γάμου” σε Πήγασο-ΔΟΛ-Mega»:
«Στον ύπνο έπιασαν οι βαρόνοι των media διαφημιστές, δημοσιογράφους και εργαζομένους στα ΜΜΕ επιβάλλοντας τη δική τους ατζέντα στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της Σύμβασης δωρεάς μεταξύ της 1ης υγειονομικής περιφέρειας Αττικής, του γενικού ογκολογικού νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» […] και φέρει την υπογραφή των Χαρδούβελη, Βρούτση, Σταμάτη και Βορίδη. Η τροπολογία, η οποία αποτελεί casus belli για τους διαφημιστές, τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, μέλλει να καταργήσει μια σειρά από κεκτημένα και οφίτσια παραχωρώντας τα πάντα στους μεγαλοκαρχαρίες των media, εν όψει και της έναρξης της διαδικασίας συγχωνεύσεων, του κουρέματος των δανείων τους και των συνεργιών μεταξύ τους».
Η Δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση να παρέμβει. Γιατί έχουμε γίνει μάρτυρες της παράνοιας όπου για πολιτικά κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ, το Ποτάμι, μεταρρύθμιση ήταν να απολυθούν οι καθαρίστριες και οι σχολικοί φύλακες. Για τα χρέη των ΜΜΕ τα οποία τελικά θα φεσωθεί ο ελληνικός λαός, ούτε κουβέντα.
Και όμως, μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις θα ήταν να αναγκάζονταν οι τράπεζες να παύσουν τα δανεικά και αγύριστα προς τους καναλάρχες και τους μιντιάρχες. Επειδή, η ύπαρξη χρεών από ΜΜΕ προς ένα τραπεζικό σύστημα που ελέγχεται από το Κράτος, δε συνιστά παρά υπονόμευση της ίδιας της Δημοκρατίας.

Ο Νικολόπουλος είχε καταθέσει σχετικές ερωτήσεις προς τον  Νικολούδη τον Φεβρουάριο του 2015 ρωτώντας μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Μήπως εκτός από τους δυο ως άνω μεγάλους μιντιακούς ομίλους, δάνεια έχουν συνάψει και οι εταιρείες Ελληνικά Γράμματα, ΔΟΛ Digital, αλλά και το Mega στα χρονικά πλαίσια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας;
– Να κατατεθεί πίνακας των εν λόγω επιχειρήσεων, όπου θα διαφαίνεται η έγκριση των διορισμένων μελών από την κυβέρνηση στα ΔΣ των τραπεζών, που εκπροσωπούν  τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων και οι οποίοι εποπτεύουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

2.  Ποιες εταιρείες ομίλων ΜΜΕ χρωστάνε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χορηγηθέντα στα χρονικά πλαίσια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας, υπό τις ως άνω επισφαλείς προϋποθέσεις και πόσα;
– Να κατατεθεί πίνακας των εν λόγω, όπου θα διαφαίνεται η έγκριση των διορισμένων μελών από την κυβέρνηση στα ΔΣ των τραπεζών, που εκπροσωπούν  τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων και οι οποίοι εποπτεύουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

3. Ο όμιλος ΔΟΛ πόσα δάνεια έχει συνάψει και εξυπηρετεί στα χρονικά πλαίσια της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας;
Την απάντηση που έλαβε μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.

Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού Οικονομικών, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς και να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση- εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης. Ο λόγος είναι ότι αποτελεί καθ’όλα απαράδεκτο φαινόμενο, επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται αφειδώς με δημόσιο χρήμα- που έχει δοθεί στις τράπεζες μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης- την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και τόνιζε ότι «υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων»

01-propadanda-diaploki

hot doc

Advertisements
This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Πες το!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s