Φυλακίστηκαν για μια σημαία

Ο Κορά Μπασδογρούλτματζι και η Τζιμέλ Σενέμ Χιουσεγίν είναι ένα ζευγάρι τουρκόφωνων κύπριων οι οποίοι έχουν κατάστημα στην Αμμόχωστο. Τον Ιούνιο του 2013 συνελήφθησαν από τις τουρκοκυπριαρχές αρχές με τις κατηγορίες για αδικήματα κατά της δημόσιας τάξης, επειδή έξω από το κατάστημα τους ανάρτησαν σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
cinelΗ αρχική εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε μέχρι τις 11 Ιουνίου 2014. Το ζευγάρι φυλακίστηκε παρά το ότι προσπάθησε να εξηγήσει ότι η υπόθεσή τους είναι ίδια με αυτή του Μπασντορουλτματζί ο οποίος τέσσερα χρόνια προηγουμένως είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο και αθωώθηκε από το δικαστηρίο. Ο Κορά και η Τζιμέλ εξήγησαν ότι η ανάρτηση της σημαίας αποτελούσε μέσο διαμαρτυρίας για την υποκρισία του Ταγίπ Ερντογάν, αφού την προηγούμενη μέρα της σύλληψης και φυλάκισής τους η σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας αναρτήθηκε ανεμπόδιστα κατά την τελετή έναρξης των Μεσογειακών Αγώνων στη Μερσίνα, στην Τουρκία, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι η σημαία μπορούσε να αναρτάται στην Τουρκία αλλά όχι στη βόρεια Κύπρο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Οζ Καρατζιάν του οργανισμού «Λινοπάμπακοι» στην εφημερίδα Huffington Post, η ύπαρξη 70.000 τουρκόφωνων Κυπρίων στην Κύπρο και 300.000 στη Βρετανία καταδεικνύει ότι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νησί και εξηγεί ότι η τουρκική κατοχή επηρεάζει καθημερινά τις ζωές των ανθρώπων, ενώ η συγκεκριμένη περίπτωση των των Κορά Μπασδογρούλτματζι και Τζιμέλ Σενέμ Χιουσεγίν δείχνει την κατάχρηση της νομοθετικής εξουσίας στην οποία προβαίνουν. Η Τζιμέλ, αναφέρει «Με τη διαμαρτυρία μας θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην Τουρκία το ρόλο της εδώ» και συνεχίζει «Πιστεύουμε ότι το νησί είναι ένα και δεν μπορεί να είναι μοιρασμένο, ούτε να ενωθεί με άλλη χώρα. Πιστεύουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει σε όλους τους κυπρίους και η χώρα ανήκει σε όλους».
Φίλοι της Τζιμέλ και του Κοράυ έχουν ξεκινήσει διαδικτυακό ψήφισμα για την υποστήριξή τους, ενώ έχουν αποστείλει επιστολές ανάμεσα σε άλλους στον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, στον Επίτροπο Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Γειτνίασης, Στέφαν Φούλε, στον Τούρκο ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ντερβίς Έρογλου, όπως και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρόλα αυτά, δεν έλαβαν καμιά απάντηση από κανένα και συνεχίζουν τον αγώνα τους με μικρή υποστήριξη και με κίνδυνο να φυλακιστούν, αφήνοντας μόνα τα δύο τους παιδιά, αφού αρνούνται να πληρώσουν πρόστιμο σε περίπτωση που αυτό τους επιβληθεί.
Η επόμενη εκδίκαση της υπόθεσής τους θα γίνει στις 13 Απριλίου 2015.
Το video της σύλληψης τους

2ha-cy.blogspot.gr

Advertisements
This entry was posted in ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Bookmark the permalink.

Πες το!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s