…και τώρα χωρίς βαρβάρους;

Επιτέλους μετά από 41 χρόνια μεταπολίτευση έχουμε κυβέρνηση που δεν περιλαμβάνει τους δύο πρωταγωνιστές αυτής της περιόδου. Έχουμε κυβέρνηση που ο πολύς κόσμος και ΜΜΕ την αποκαλεί «της αριστεράς», ένα τμήμα της αριστεράς που περιλαμβάνει το ΚΚΕ και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά αλλά και η αναρχία την αποκαλούν «σοσιαλδημοκρατία» ή και σκέτο «κράτος», η ακροδεξιά την αποκαλεί «κομμουνιστική» ενώ η επίσης ακροδεξιά ΝΔ προτιμά το «αριστερή παρένθεση».

Στον διε10985513_1774889342735222_8595979154003710649_nθνή χώρο προτιμάνε να αφαιρούν το πολιτικό της στίγμα και να χρησιμοποιούν τον θολό όρο «ριζοσπαστική», βέβαια ριζοσπαστική ήταν και η ΕΡΕ του γέρου Καραμανλή, όπως και διάφορα νεοφιλελεύθερα σχήματα που αρέσκονται σε αυτόν τον όρο. Επίσης επικεντρώνονται στα ενδυματολογικά της χαρακτηριστικά, στο νεαρό της ηλικίας των προσώπων και κρύβονται πίσω από τον φερετζέ της  αστικής δημοκρατίας όταν αναφέρουν ότι «σέβονται την επιλογή του ελληνικού λαού». Την ίδια τακτική αφαίρεσης του ιδεολογικού στίγματος ακολουθούν πιο υπερθετικά τα εγχώρια κανάλια που έχουν άμεσο συμφέρον ολικής της απαξίωσης καθώς φοβούνται ότι θα κληθούν να πληρώσουν το «τζάμπα πάρτι» 30 χρόνων κερδοφορίας , χωρίς επένδυση και χωρίς να ‘χουν πληρώσει δεκάρα για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν. Η κυβέρνηση Σύριζα πρόκειται να πληρώσει πανάκριβα την ανοχή της στα ιδιωτικά κανάλια και δεν θα το αποφύγει καθόλου γιατί διακατέχεται από την μυθολογία της ελευθερίας του τύπου, όπου τύπος ίσον ο ιδιοκτήτης και ελευθερία ίσον η εξυπηρέτηση των στενών ιδιωτικών του συμφερόντων. Το δικαίωμα της κοινωνίας για ελεύθερη διαδραστική ενημέρωση θα πάρει την άγουσα στα αποδυτήρια καθώς θα υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα από τις ευαισθησίες μικρής μερίδας της κοινωνίας στην άπλετη απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη ελευθερία.

Στον χώρο των εντυπώσεων έχει πάρει στρατηγική θέση και τις έχει κερδίσει ηθελημένα η αθέλητα, με τρόπο καθοριστικό. Πολλές φραστικές διακηρύξεις πριν την ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος που γίνεται σήμερα και  η ισχυρή προσήλωση στις 6 θέσεις που διετύπωσε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα στα στελέχη της κυβέρνησης και του Σύριζα να αυτοπροσδιορίζονται σαν οι πρώτοι που ήταν συνεπείς στις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Βέβαια η έντεχνη διγλωσσία και η περίτεχνη χρήση της γλώσσας που ίσως είναι απαραίτητη για ένα κόμμα που ξέρει ότι μπορεί να εκλεγεί και να πάει σε διαπραγματεύσεις έδινε την δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Η διαφορά μεταξύ διαγραφής του χρέους και διαγραφής του μισού χρέους ή τμήματός του μέσα από το τέχνασμα των perpetual bonds καταντά να μην μετράει στο μυαλό του μέσου ανθρώπου από τη στιγμή που η ελπίδα ήρθε, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και αφού ο Βαρουφάκης είναι παλικάρι και αλάνι και τα λέει έξω από τα δόντια και με τα χέρια μέσα στις τσέπες.

Στο πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση τα ‘χει πάει εξαιρετικά καλά στον χώρο των καπιταλιστικών κυβερνήσεων μέσα στον οποίο κινείται και εδώ φαίνεται το πλεονέκτημα ενός ρεαλιστικού σοσιαλδημοκρατικού σχήματος απέναντι σε ένα ονειροπόλο ανόθευτο και γνήσιο κομμουνιστικό που μετέχει στις αστικές εκλογές αλλά ο κόσμος που θα κτίσει δυστυχώς η ευτυχώς μόνο με επανάσταση κτίζεται. Σε αυτό το πολιτικό επίπεδο ο Σύριζα εξασφαλίζει και πίστωση και υποστήριξη από πλειάδα κυβερνήσεων αλλά το κυριότερο και από κόσμο σε άλλες χώρες που βλέπει ελπίδα και αλλαγή και περιμένει διαπραγματευτική σύγκρουση. Είναι πρώτη φορά στην Ελλάδα και από τις λίγες παγκόσμια που γίνεται διαδήλωση υποστήριξης κυβέρνησης και που δεν είναι «στημένη» ή βγαλμένη μέσα από καμιά ταινία «υπαρκτού σοσιαλιστικού ρεαλισμού». Ναι, εδώ τα δάκρυα για τον Κιμ δεν είναι πλαστικά, δεν είναι βεβιασμένα, εδώ ο κόσμος λατρεύει τον Αλέξη και γουστάρει το τσαγανό Βαρουφάκη.

Στο οικονομικό επίπεδο φαίνεται ότι έχουν σχέδιο και ήδη μερικοί ξένοι τους παίρνουν σοβαρά. Δεν ζητάν λεφτά , όπως ο μεταπολιτευτικός δικομματισμός, αλλά ζητάν τα κέρδη από τη σπέκουλα των ελληνικών ομολόγων και έχουν πεποίθηση στα όρια βεβαιότητας ότι με το σχέδιο τους για ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα δημιουργηθούν πόροι μέσα από την αυξημένη κατανάλωση των ανακουφισμένων στρωμάτων. Σχέδιο καθόλου απίθανο και ένας από τους κύριους λόγους που μάζεψαν συνειδητούς ταξικούς (και συντεχνιακούς) ψήφους αγροτών, ταξιτζήδων, μικρομεσαίων, καταστηματαρχών και αυτοαπασχολούμενων που ήταν όλοι παραδοσιακά δεξιοπασοκικοί ψήφοι.

Εκεί που από την αρχή τα έκανε μαντάρα συνειδητά ο Σύριζα είναι  στην αντιμετώπιση της Αστυνομίας. Αυτό το γλείψιμο της Αστυνομίας με την πολιτική της Δούρου με άξιο οπαδό και συνοδοιπόρο τον ανεκδιήγητο καθηγητή Πανούση όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα χειροτερεύσει. Έχοντας συνείδηση ο Σύριζα ότι βγήκε με συντηρητικούς και φοβικούς ψήφους που για μια στιγμή είπαν «δε θέλω να φοβάμαι άλλο» αλλά καμιά στιγμή δεν είπαν «δεν θέλω πια να είμαι συντηρητικός» θα υποχρεωθεί να διατηρήσει και επιλεκτικά να εντείνει την καταστολή σε βάρος ενός χώρου που είναι στο στόχαστρο όλης της κοινωνίας. Όχι δεν είναι οι ναζί στο στόχαστρο όλης της κοινωνίας, οι αναρχικοί είναι. Πρέπει να ξυπνήσουμε και να καταλάβουμε σε τι χώρα ζούμε. Ζούμε σε μια καπιταλιστική χώρα που οι διαμορφωμένες τάξεις απεχθάνονται ένα άκρο και όχι το άλλο. Συγκεκριμένα οι Έλληνες /-ίδες θα ενωθούν να κυνηγήσουν το άκρο που αμφισβητεί δύο ταμπού: την ιδιοκτησία και την πίστη στην τάξη και ασφάλεια.  Κανένα απο αυτά τα δύο δεν αμφισβητούν οι ναζί -αντίθετα επενδύουν και στα δύο. Αυτός είναι και ο λόγος που κανένα ποσοστό αποδοχής του ναζισμού δεν θα φέρει πονοκέφαλο στον μέσο έλληνα.

Έχοντας περιγράψει επιγραμματικά τα πρώτα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης από μια οπτική, την οπτική του γράφοντα, ας επιχειρήσω να υποθέσω την τύχη των διαπραγματεύσεων όσο και το τι θα σημαίνει αυτό για μας τους απλούς ανθρώπους . Όταν λέω «απλούς ανθρώπους» εννοώ αυτές και αυτούς που δεν είναι «μέσα» στα πράγματα τα παλιά ή τα καινούργια, που δεν έχουν κάποια κομματική ομπρέλα προστασίας αλλά που μετέχουν ενεργά στα κοινά και στα κινήματα προσπαθώντας να αλλάξουν τη ζωή τους χωρίς «ανάθεση».

Δεν θα σχιστούν μνημόνια και ούτε θα σβηστεί κανένα χρέος ολοκληρωτικά, αυτό το ξέραν όσοι ψήφιζαν και όσοι δεν ψήφιζαν Σύριζα και κυρίως το ήξερε και ο ίδιος ο Σύριζα. Θα υπάρξει μακροχρόνια διαπραγμάτευση με λιγότερο επαχθείς όρους αποπληρωμής και ίσως –και θα ‘ναι τεράστια επιτυχία- διαγραφής κάποιου μικρούτσικου τμήματος του χρέους. Για να πεισθούν οι δανειστές αλλά και οι ηγέτες των κρατών στα οποία δραστηριοποιούνται οι δανειστές να συμφωνήσουν, θα πρέπει ο Σύριζα να τους παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα δημιουργίας ενός ελάχιστου κράτους με μέγιστη εισπρακτική ικανότητα μικρότερων φόρων από σήμερα. Ταυτόχρονα ενός κράτους που θα περνά το μεγαλύτερο τμήμα των πλεονασμάτων σε «κρατικές ελεημοσύνες» που θα ονομάζονται «Κράτος Πρόνοιας» ή «Μέτρα αλληλεγγύης» των ασθενέστερων τάξεων. Αυτό που περιγράφεται θα είναι κάτι σαν τις σούπες του Στρατού Σωτηρίας μαγειρεμένες όμως με κύβους, όχι Κνορ, άλλα Φρήντμαν. Βλέπετε εάν πουληθεί ένας ακόμα κλασσικός νεοφιλελευθερισμός δεν θα αγοραστεί από κανένα, ούτε έξω από την Ελλάδα ούτε και μέσα σε αυτή. Αν πουληθεί ένας κεϋνσιανισμός, δεν θα αγοραστεί από κανέναν έξω από την Ελλάδα και θα πουληθεί καλά μόνον μέσα σε αυτή αλλά για λίγο, πολύ λίγο διάστημα. Αυτό που περιμένουν οι αγορές από την ιδιοφυΐα Βαρουφάκη και την ορμή Σύριζα στο πρόσωπο του Αλέξη είναι ένα υβρίδιο έναν «ελεήμονα φιλελευθερισμό» ή αν προτιμάτε έναν «σοσιαλφρηντμανισμό» -όσο αντιφατικό και αρνητικό και αν ακούγεται σήμερα.

Αν αυτή η υπόθεση εργασίας βγει τότε δεν θα φταίει ούτε η κακή Γερμανία, ούτε ο νεοφιλελευθερισμός, ούτε η εγχώρια αστική τάξη, ούτε καν ο καπιταλισμός. Αν συμβεί αυτό, θα φταίμε εμείς που πιστέψαμε ότι οι βάρβαροι ξορκίζονται μέσα από μια κάλπη. Αυτή την κάλπικη αυταπάτη θα πληρώσουμε αλλά θα ‘χει περάσει καιρός από τότε και θα ψάξουμε πάλι βαρβάρους να κατηγορήσουμε…
Σταύρος Χατζησταύρος (Marx Factor)
8 Φεβρουαρίου 2015

This entry was posted in ΠΡΟΚΥΡΗΞΕΙΣ. Bookmark the permalink.

Πες το!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s