Σκάσε και δούλευε!

Δεν είναι μόνο οι ματωμένες φράουλες της Μανωλάδας στην Ηλεία, η πτηνοτροφική μονάδα στην Χαλανδρίτσα της Αχαΐας, το αρτοποιείο στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας. Στο ευρωπαϊκό Ιράν οι εργαζόμενοι ανα την επικράτεια έχουν αντικατασταθεί από σκλάβους.
azazJUMBO
Στα σκλαβοπάζαρα του Βακάκη, ο οποίος ελέγχεται από τις φορολογικές αρχές (και όχι μόνο τις ελληνικές) για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και συναλλάσσεται μέσω των offshore θυγατρικών της σε Κύπρο και Βουλγαρία, οι σκλάβοι φωνάζουν:
«Η νέα Jumbo-βιτρίνα φούλαρε: Με μπλούζες, παντελόνια και ζακέτες για παιδιά και εφήβους, σχολικά είδη και τζάμπα εργαζόμενους, έτοιμους να σε εξυπηρετήσουν, μόλις με 200 ευρώ το μήνα! Τρέξε να προλάβεις! Ο θαυμαστός κόσμος των JUMBO σε περιμένει! Έχει τις χειρότερες συνθήκες εργασίας, εκδικητικές απολύσεις και ωράρια που παραβιάζονται προκλητικά και αυθαίρετα από τους εργοδότες.
Τρέξε τώρα στα JUMBO! Για να προλάβεις 70% εκπτώσεις στους μισθούς την ίδια ώρα που η εταιρεία παρουσιάζει ρεκόρ τζίρου, ξεπερνώντας τα 500 εκατ. ευρώ, στην ετήσια χρήση Ιούνιος 2012 – Ιούνιος 2013.
Τρέξε στα JUMBO! Για να τραγουδήσεις χαρούμενος στους εργαζόμενους “δουλέψτε JUMBO – δουλέψτε τζάμπα”. Γιατί είναι αλήθεια ότι -αν είσαι τυχερός και πιάσεις δουλειά στο θαυμαστό βασίλειο των παιχνιδιών- με τα JUMBO να ζήσεις, δεν μπορείς ούτε ώρα.»

ΠΛΑΙΣΙΟ
Αλλιώς γνωστό και ως «πλυντήριο εργαζομένων». Οι σκλάβοι στην εισηγμένη εταιρία στο χρηματιστήριο φωνάζουν:
«Είναι πλέον πρόδηλο ότι η εταιρεία Πλαίσιο έχει κηρύξει τον πόλεμο στους εργαζομένους της. Μοναδικός της σύμβουλος είναι η υπεροψία. Μια εταιρεία που έχτισε το όνομα της στα πτώματα των απολυμένων και εξωθούμενων σε παραίτηση υπαλλήλων της, οι οποίοι αριθμούν πάνω από 500 τα τελευταία 3 χρόνια. Διακηρύσσει ότι δίνει εργασία σε 1.100 άτομα αλλά αποκρύπτει το γεγονός ότι είναι μια εταιρεία πλυντήριο εργαζομένων.
Η ίδια εταιρεία δηλώνει περήφανη κέρδη πάνω από 75% και την ίδια ώρα αντί να κάνει αυξήσεις (στο όπως είναι πλέον γνωστό) εντελώς πιεσμένο προσωπικό της, στρώνει το χαλί ενός εργασιακού μεσαίωνα.
Πρωτοστάτης στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Με ενοικιαζόμενους εργαζομένους. Έχοντας 4ωρους εργαζομένους των οποίων τα βασικά δικαιώματα καταπατώνται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Ατομικές συμβάσεις, “υποχρεωτικών” 10ωρων που έχουν “κενά σημεία” στη θέση των ωρών παραπάνω δουλειάς. “Πρωταθλήματα” ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων με έπαθλο την μη απολυσή τους, μηχανάκια χρονομέτρησης της παραγωγικότητας που μετράνε ακόμα και την ώρα που θα πάνε στην τουαλέτα και ένα σωρό άλλες πρακτικές που καθιστούν την ζωή των εργαζομένων της μαρτύριο.»

MIKEL
Οι εργαζόμενοι απειλούνται με μη πρόσληψη κατά το διάστημα της εκπαίδευσης τους  και με απόλυση κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, τονίζουν πως εξαναγκάζονται από τη επιχείρηση, να υπογράφουν ιδιωτικά συμφωνητικά και να δεσμεύονται μάλιστα πως θα καταβάλλουν και αποζημίωση 10.000 ευρώ στην αλυσίδα των καφέ αν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.
Όπως καταγγέλθηκε από βουλευτές σε επερώτηση που κατέθεσαν στην βουλή, «η εταιρεία ζητά από κάθε εργαζόμενο της να δεσμευτεί ότι, αν αποχωρήσει ή ακόμα απολυθεί για οποιοδήποτε λόγο από τα ΜΙΚΕΛ, δεν θα απασχοληθεί σε άλλη εταιρεία του κλάδου. Δηλαδή, ή θα παραμείνει άνεργος για ένα χρόνο ή αν πιάσει δουλειά, θα πληρώσει το παραπάνω πρόστιμο (10.000€) στην εταιρεία. Η εταιρεία μπορεί να θεωρήσει οποιαδήποτε πράξη του εργαζομένου σαν «πράξη ανταγωνισμού» που μπορεί να επιφέρει την ίδια συνέπεια για το εργαζόμενο».

ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ
Τα αρτοποιεια των αδελφών Γιαννακόπουλων, είναι βιτρίνα για να ξεπλένονται χρήματα από την εξαναγκαστική πορνεία γυναικών, από τα στριπτιζάδικα και από τα «ραντεβού για μασαζ». Οι Άγγελος και Αντώνης Γιαννακόπουλος, έχουν συλληφθεί ή διαφύγει της σύλληψης τους 2 φορές στο παρελθόν, με την κατηγορία ότι διευθύνουν κύκλωμα εξαναγκαστικής πορνείας, εμπορίας γυναικών και trafficking, που ελέγχει το 80% των εκδιδόμενων γυναικών στην Ελλάδα. Το 2008 και το 2010 σε επιχείρηση της αστυνομίας (λευκός άρτος) και του ΣΔΟΕ στα κεντρικά γραφεία του «ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ» (τότε ήταν στην Μιχαήλ Βόδα και Ιουλιανού, τώρα βρίσκονται στην Αγίου Μελετίου και Αχαρνών) και σε άλλους χώρους των Γιαννακόπουλων, μεταξύ των άλλων βρέθηκαν έγγραφα και σφραγίδες από την offshore εταιρεία «Desena limited» με έδρα την Κύπρο, που διαχειρίζεται 5 στριπτιζάδικα στην Αθήνα ανάμεσά τους το «Αλκατράζ» στην Λ.Συγγρού και το «Star» στη Λ.Ηρακλείου. Οι επιχειρηματίες/νταβατζήδες διέθεταν και μία πολυκατοικία στη Λ.Ηρακλείου 29 στα Πατήσια όπου κρατούσαν φυλακισμένες τις γυναίκες που διάφοροι πελάτες βίαζαν επί πληρωμή. Υπήρξαν καταγγελίες στον εισαγγελέα, ότι χρησιμοποιούσαν ΜΚΟ κακοποιημένων γυναικών για να νομιμοποιούν τις στριπτιζέζ τους, ενώ ένα διάστημα κυκλοφορούσε ο Άγγελος Γιαννακόπουλος έχοντας στο πλευρό του ως σύντροφο την πορνοστάρ Μαριάννα Ντούβλη.
Στη μαφιόζικη επιχείρηση, πέρα από τους φύλακες των γυναικών, τους «μεταφορείς», τους λογιστές που εργάζονταν για λογαριασμό τους, υπήρχε και ένας απόστρατος μπάτσος, ο Κωνσταντίνος Κύρος, ο οποίος είχε αποταχθεί λόγω κατάχρησης 70 εκατομμυρίων δραχμών από το ταμείο του Τμήματος Αλλοδαπών. Ο συγκεκριμένος μπάτσος είχε σημαντικό ρόλο μέσα στην οργάνωση των νταβατζήδων μιας και λόγω των επαφών του μπορούσε να εξασφαλίζει χαρτιά για τις φυλακισμένες γυναίκες. Τώρα ο Κύρος είναι υπεύθυνος προσωπικού στους φούρνους «ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ».
Το «Έθνος της Κυριακής» συνδέει τους σωματέμπορους με τους ναζί:
«…Πέρα από την απευθείας χρηματοδότηση προς τη Χρυσή Αυγή, η συγκεκριμένη αλυσίδα καλύπτει και ανάγκες «προσλήψεων» από τη σχετική λίστα «ευρέσεως εργασίας» που διαθέτει η ελληνική ναζιστική οργάνωση προκειμένου να στρατολογεί νέα μέλη με «αντάλλαγμα» μια (κακοπληρωμένη) θέση εργασίας.» (δείτε το δημοσίευμα εδώ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64163483), ενώ η «επιχείρηση» έλαβε και κρατική επιχορήγηση ύψους 207.424€
untitled58

DIAMANT
Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν: «Το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στο τηλεφωνικό κέντρο της Diamant (που κάνει τις διαφημίσεις για το Pretty Bra, το έξυπνο λάστιχο, μπαστούνι, σίτα, καλσόν, κτλ) μπορεί να περιγραφεί με μία μόνο λέξη: ΓΑΛΕΡΑ! Οι εργαζόμενοι/ες, ενώ έχουν υπογράψει συμβάσεις για 8ώρο, αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι και 12 ώρες τη μέρα – και μάλιστα χωρίς προειδοποίηση! Τελειώνει η βάρδια και τους λένε «πρέπει να καθίσεις άλλες 4 ώρες γιατί έχει δουλειά». Αυτές οι υπερωρίες υποτίθεται ότι «ανταλλάσσονται» με ρεπό – όμως κι αυτό γίνεται όταν θέλει η εταιρία, χωρίς συνεννόηση με τους εργαζόμενους/ες, κάτι που νομικά δεν προβλέπεται.»

Και αυτές είναι κάποιες από τις πολλές καταγγελίες που υπάρχουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους από εκείνους που από εργαζόμενοι μετατράπηκαν σε σκλάβους. Wind,ΑCS, Pizza Hut, KFC, KΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA supermarkets, Καζίνο Λουτρακίου, Lidl, FORTHNET και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Στο ευρωπαϊκό Ιράν δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ «ντόπιου» και «ξένου» εργαζόμενου, αμφότεροι είναι σκλάβοι του εκάστοτε επιχειρηματία.

Advertisements
This entry was posted in ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Bookmark the permalink.

One Response to Σκάσε και δούλευε!

Πες το!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s