Άννα Διαμαντοπούλου

Η βο1477868_360038810864448_6708909560467973036_nυλευτική πορεία της  ξεκίνησε το 1996 όταν εκλέχθηκε βουλευτής Κοζάνης. Ορίστηκε Υφυπουργός Ανάπτυξης με ευθύνη για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βιομηχανική αναδιάρθρωση. Το 2007 διαχειριζόταν τα «σκιώδη» χαρτοφυλάκια των Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας, και Ανάπτυξης.

Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α΄ Αθήνας και στις 7 Οκτωβρίου ορκίστηκε Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, θέση που διατήρησε και στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου το 2011.
Το 2011 ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν απ’τη κυβέρνηση του ΓΑΠ ήταν ο νόμος της Άννας Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ. Ο νόμος αυτός ξεσήκωσε πληθώρα αντιδράσεων και ένα χρόνο μετά, το 2012, προσφεύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο 19 πανεπιστήμια, τέσσερις πρυτάνεις, δύο αντιπρυτάνεις και 49 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην ηλεκτρο
νική ψηφοφορία ανάδειξης των οργάνων των ΑΕΙ, την ταξινόμηση ψήφου, αλλά και τη διαδικασία εκλογής Συμβουλίων Ιδρύματος. Στην προσφυγή τους υποστήριζαν ότι καταργείται το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ λόγω της πρόβλεψης εκλογής εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών στα Συμβούλια Ιδρύματος, τονίζοντας παράλληλα ότι το επίμαχο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Τελικά τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2015 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό τον νόμο-πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ 4009/2011, (νόμος Διαμαντοπούλου) απορρίπτοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των ιδρυμάτων.
Η φώτο αφορά την περίοδο που ήταν υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων.

Advertisements
This entry was posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Πες το!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s